Laying of the foundation stone for a multi-level parking / space at a cost of Rs 80 Crore in town



Foundation stone laid for Multi-Level Parking Lot (MLCP) / Plaza at a cost of Rs 80 Crore in town, to be built on the former vacant 1.55 acre private bus stand, Hampankatta, Mangaluru

Mangaluru: Almost 1.55 acres of land that was once a former bus stop which is currently used by hawkers / mobile canteens / etc will be converted into a useful parking lot for almost 400 vehicles, a plan proposed by Mangaluru Smart City Ltd ( MSCL), in association with Mangaluru City Corporation (MCC). The start of work on the Multi-Level Parking Project (MLCP), planned at the busy Hampankatta junction here, is finalized and the first stone was laid on Tuesday, November 2, 2021 by MP Nalin Kumar Kateel, joined by MP Vedavyas Kamath, MCC Mayor Premanand Shetty, MSCL and MCC officials, among others.

We learn that the project will be launched in PPP mode through a company based in Mangaluru, at an estimated cost of Rs 80 crore. Since this is a PPP mode, there is no charge for the government, as it will be completed by the concessionaire according to the conditions. The facility will be built on a Design-Build-Finance-Operate and Transfer (DBFOT) basis, whereby the concessionaire will design, finance, build, maintain and operate it. Construction should be completed in 36 months / 3 years. Once the work is completed, the MLCP facility can accommodate 400 vehicles. Mangaluru City Corporation (MCC) has already signed the concession agreement for the project. It should be noted that the MLCP facility in Hampankatta, the busy shopping center, is expected to reduce traffic and parking problems in the area.

CURRENT VACANT LAND OF 1.55 ACRES TO BE USED FOR THE MLCP PROJECT:

Sources reveal that the MLCP was initially to be implemented by the Mangaluru Urban Development Authority (Muda). At a board meeting in 2014, MCC had decided to implement the project on its own (through PPP), but after the town of Mangaluru was selected under the Smart City mission of the central government, the MLCP project was included in the Smart City projects. Speaking to the Mangalorean team on MULTIPLE ENTRY and PLAZAS, Er Arun Prabha – General Manager (Technical) MSCL said: in mind its versatile use, seating areas and rigid layout. This is a public space at the heart of the building that activates dynamic pedestrian movement from various entry and exit points of KS Rao Road and Light House Hill Road (LHH). building “.

“PLACE 1 – Place 1 on level C (level 26.60 m) is accessible from the main access point on the KS Rao road (level 24.5 m) using a pedestrian ramp. This square is connected to the main central square by means of a wide staircase
PLACE 2– Plaza 3 (level 26.60 m) is accessible from the main access point on KS Rao road (level 26.00 m) and via a staircase from Light House Hill road. This square is connected to level C
PLACE 3 – The square (level 29.90 m) leads pedestrians from the LHH road to the southern end of the building which is connected to the square at level D.
PLACE 4– The wide entrance allows pedestrians and vehicles to enter the building and also connects existing buildings instead. The ramp allows vehicles to access the parking on the terrace (level 42.95 m). Entry and exit are at the same place.
Pedestrian access is at 4 points, 2 from KS Rao Road and 2 from LHH Road. Vehicle traffic is also straightforward and is designed to reduce congestion on KSR Road, a 6m driveway and wide roundabout are also provided to avoid the roads to access Sheesh Mahal, ”Er Arun Prabha added.

Also speaking as architect of the Er Nelson Pais project of 2 PKM Architects, Mangaluru said: “This project is essentially a public-private partnership (PPP) (a partnership between a government agency and the private sector in the delivery of goods or services to the public; and Rakesh Shetty of Carz Infra Structure Ltd, Mangaluru will be the head of the construction of the project. And Shetty being the concessionaire will have to pay over Rs three crore to MCC each year, after the completion of the Plaza, from the income from store / office rents and parking fees. This structure will have a central place to host events and several sustainable aspects will be integrated into the facility ”.

Er Pais added: “There will be a large parking space: Parking in the basement: two basements accommodate 150 parking lots and are accessible by separate entry and exit aisles, on KS Rao road; Terrace floor: The terrace floor can accommodate 270 parking spaces and has a driveway as wide as 9 m to access the parking space. With passive cooled interior spaces, the building is designed with concepts such as the chimney and the venturi effect that allow hot air to escape from the building, creating a comfortable environment inside. The use of low speed, high volume fans and the combination of exhaust vents in the heart of the building create an ambient atmosphere inside the shopping complex. I am proud to say that this project is being undertaken with the active participation of local architects, and when completed, this Plaza will be a state-of-the-art structure ”.


Comments are closed.